::KATAKU::

kitA hAnyA iNsAn biAsA yAnG tAk mAmpU uNtuK puAskAn hAtI sEtiAp iNsAn LaiN..yAnG pEntinG kitA tAhU siApA diRi kitA SudAh mEmAdAi

::BILA HATI BERSATU::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, 27 May 2014

TRAINING OF TRAINER 2014



seperti tertulisnya tajuk pada entry kali ni, Cik Jah nak tulis tentang pengalaman sikit pasal program ni.. program ni berlangsung pada 23 Mei 2014 hingga 25 Mei 2014, iaitu jumaat hingga ahad yang lepas.. kami diberi bimbingan oleh Awana Unggul, dalam menjayakan program ni.. mereka yang mencurahkan segala ilmu dan pengalaman mereka kepada kami adik-beradik. berlangsung di Mayang Sari Resort, Port Dickson..

hari pertama..

OTW g Shah Alam amik Shida n Aina..
ibu yang amik dan hantar kami ke tempat kejadian..
ceyyy.. hahah.. nasib masa nih lampu merah..
Cik Jah pun sibuk ajak ibu selfie dalam keta.. hee
berkumpul kat Wisma Johawaki ke semuanya.. sepatutnya masa berkumpul 2.30ptg, biasalah muka lambat je selalunya muka Cik Jah nih lah.. namun,bukan sesorang okay.. ada geng lambat bersama.. kesian mereka tunggu kami, maaf ye adik beradik semua.. sampai PD lebih kurang 6.40ptg..disambut oleh team Awana Unggul.. taklimat sikit, pas tu masuk bilik.. epas maghrib turun dewan, ada aktiviti ice-breaking.. sorang2 kena masuk kat tengah-tengah tuh.. malu lah juga, tapi gagahkan diri jugak buat ice-breaking sesorang.. dan, yeahh.. berjaya!! hehe.. dapat ganjaran RM80.. ehh, itu duit yang kami guna sepanjang kem.. hee.. 

lepas tuh, kami makan BBQ pulak.. sotong, udaang, ikan, dan ayam.. masing-masing kelaparan..lepas tu masuk dewan balik, ada lah tentang buku log..ehh, ke salah susunan dah nih? tak pe, yang penting dalam buku log susunan kami betul.. hehe.. task satu, siapkan buku log pukul 6 pagi esok kena submit kat depan pintu Tuan Rambo.. segala aktiviti semua kena rekod, kena jelaskan.. bersengkang mata sampai 4 pagi siapkan buku log.. tido sejam, pukul 5 dah bangun..

Nampak tak dalam lif pun sibuk nak selfie..
tu kami satu rumah..
Nisa, Ifa, Asma, Aina, Shida, adik sorg tu tak ingat nama..
maaf, dekkk.. hee


hari kedua..


ehh! ehh! Cik Jah nih dah masukkan hari kedua sikit kat hari pertama..lebih kurang halal jelah ye.. pagi tuh, kami subuh secara berjemaah.. semua turun, masih lagi on time.. peserta laki yang jadi imam.. okay, siap je Encik D'Janggo bagi tazkirah subuh.. tentang ibu bapa.. tacink sikit masa tuh..baik punya cover, Cik Jah stay cool lagi waktu tuh..habis je tazkirah, senaman pagi..nahhh, kak Ain sampai terjatuh masa tuh..kaki Cik Jah pun sakit jugak okay pagi tu.. apa maknanya? maknanya Cik Jah nih tak buat senaman selalu.. hehe.. habis je makan pagi..maka, bersambunglah aktiviti seterusnya..

ada tentang komunikasi, carta organisasi, dan petang tu ada tentang pendedahan aktiviti outdoor bersama Tuan Rambo.. dari cara pemasangan khemah, ke dalam hutan, alatan yang perlu, dan first-aid.. masa nih, dah macam promoter jual barang dah.. paling banyak, Giant! haha.. kena bahan dia dengan peserta.. cute giler muka kem komanden nih.. tapii, bila muka dia siyess, nak tengok pun takut..tapi, segala input yang diberi sangat berguna.. banyak betul pengalaman dan tunjuk ajar dikongsi bersama kami.. pastu, mandi dalam kolam renang.. ceyyy, bajet pandai berenang je.. hahaha.. Cik Jah acah-acah berani je duk dalam tu.. hehe..nak naik,sekali kena simbah air ngan kem komanden dan ketua jurulatih.. hehe..

malam tu, ada malam kebudayaan.. group kami, tak prepair langsung kot..nasib malam tu diberi masa untuk siapkan malam kebudayaan dan pembentangan proposal.. masa tuh memang siapkan semua lah ceritanya kami..kami dapat silent komedi.. nak buat orang gelak pun payah, ni kan pula tak ada suara.. kami cuba yang terbaikk.. dan kami berjaya! walaupun bukan sehebat kumpulan lain.. lupa pulak, nama kumpulan kali "Army Paradise" ada 6 orang.. ada Cik Jah, sudah semestinya.. hehe.. Hazmi, Akmal, Kila, Mira, and Nisa.. kumpulan kami berjaya puaskan hati juri masa pembentangan, jadi RM2 500 menjadi habuan.. hehe..pukul 2 lebih baru segala aktiviti habis..

tapiiii.. bukan berakhir macam tu je, kami kena siapkan buku log lagi.. setiap 5 jam kami kena hantar buku log.. buku log pertama dihantar pada 6 pagi sabtu.. hehe.. berjaga bersengkang mata lagi siapkan buku log.. masing-masing mata dah macam mata panda dah..semua tak cukup tido.. hehe..
Sweet-sweet, si comel, k by.. haha..
basah-basah pun sibuk nak selfie.. haha..
ditambah dengan shida..
ehhhh, ade kem komanden dgn ketua jurulatih..
hahahha
gegurlss nak posing dalam kolam renang.. hehe..
shima palig jelas.. nampak tak saja nak halang.. huu..
kak ain pun nak join jugak..
orang sakit pun semangat nak bergambar okay..

perempuan C, B, dan Nenek..
#Silent #Komedi
PAYJM Batch 2009!!
muahh kiri, muahh kanan..
Sayang korang ketat-ketat..
Army Paradise in the House!!
hahha.. selesai sudah persembahan kami..



hari ketiga..

pagi nih memang ramai yang bangun lambat.. memang macam lipas kudung dibuatnya.. takut terlepas subuh berjemaah, subuh dalam bilik je.. sekali turun dewan ingatkan semua dah turun.. ehhh! rumah kami je yang turun.. jiran sebelah tak turun lagi.. jenuh ketuk pintu, tapi sorang puntak dengar orang sebelah.. penat sangat mungkin.. hee.. yang laki baru solat  jemaah kat dewan..kami tengok jelah.. sebab dah solat dulu.. huu.. siap je dorang solat, Tuan John cakap boleh sambung tido.. perghhhh.. laju giler kami tido.. mata macam tak boleh nak bukak dah pagi tuh.. lepas tu ada aktiviti sikit sebelum sarapan.. siap sarapan, main game perang-perang pulak.. guna air nila okay.. kami lawan Awana Unggul.. memang terbaikkk! lepas tuh bola pantai pulak.. dalam bola tu ada telur.. telur tu barang amanah kami.. haa, memang suspen ler tengok bola kena sepak bagai kan.. takut telur ayam tuh pecah je.. sekali kem komanden bukak, weyyyy tak pecah okay! Tahniah Groupmate!! hee..

habis dua game tuh, maka berakhir lah sudah aktiviti kami di Mayang Sari Resort.. hehe.. naik bilik bersiap untuk balik.. siap je semua, seperti biasa selfie dulu!! disebabkan kebizian sepanjang program, gambar pun tak banyak.. jadi, hari terakhir kami turun lambat sebab bergambar satu bilik.. ingatkan kami yang lambat, sekali rumah sebelah lagi lambat.. huu.. okayyy! selamat.. hehe.. kumpul dalam dewan.. diumumkan peserta lelaki dan perempuan terbaik.. Abang Yazid dan Kak Ain lah pemenangnya! TAHNIAHHH!!! hehe.. dan kami Army Paradise menang sebagai Kumpulan Terbaikk.. Thank youu ahli kumpulan!! kalian memang awesome.. :) 

sebelum balik, makan tengah hari dulu.. dalam bas, semua hanyut dibuai mimpi.. kepenatan lah katakan.. ilmu, pengalaman, kisah, cerita, semuanya sangat indah.. kalau nak diceritakan satu persatu, memang berjela-jela lah entry kali nih.. kenangan ni akan tersemat abadi dalam memori hati.. ceyyyy, kemainn.. hehe.. sebelum berundur, ayuhhh tengok gambar terindah yang sempat kami ambil.. hehe.. 

tuh amik air nila.. biruuu weyyy!
peserta laki buat, lagi kaw-kaw punya..
nasib aku tak jadi mangsa bom.. heee
sekali tiup wisel, nahhh amikk..
terbaring habis kami..
di mana saja dengar bunyi, mesti kami terbaring..
atas pasir, jalan tar, tepi kolam.. semua tempat dah..
terbaikkkkk!! hee
atas tangga pun nak selfie..
photographer mestilah paling jelas dalam gambar..
hahaha..
kem komanden bagi buku log dan sijil..
takut weyyy tengok muka dia..
tapi cara dia, memang awesome.. thank you kem komanden..
pemenang kumpulan terbaikk..
thank you si comel bagi hadiah..
muka happy kemain tengok kamera..
terbaikkkk!!
"ARMY PARADISE" menjuarai kumpulan terbaik
thank youuu kalian.. hehe..
nak balik, shahrul ngan abg jj pun sibuk nak selfie bersama..
jom, laiii laiii reramaii.. hee..
bestie!! hee.. shidaa kecomelan di situ..
jadi kita upload gambar nih..
ehhh tetiba ade k by n si pemalu, arep! hahaha..
kami batch payjm 2009, tapi judin xde..
maafkan kami amik gambar tak tunggu awak ye..
heee.. 
dalam bas otw balik..
shahrul acah-acah tengok abg yazid cakap..
padahal sibuk nak bergambar jugak..
hahah, dan muka aku.. errr.. abaikan k.. huu
jolok buah magga depan wisma johawaki.. hahaha
di mana ade si comel, di situ ada monopod..
di mana ada monopod, di situ ada kami yang gila gambar.. hee..
yeayyyy.. sayyy kejuuu..
one.. twoo.. three...
click click.. hehe..
kami mewakili semua PAYJM yang pegi kem kali nih..
kuantiti kami tak banyak, tapi ilmu dan pengalaman, sangat bermakna..
walllaweyyyy!! hahaha..
nampak tak kegigihan kami satu group siapkan buku log!
propasal pun sama jugak masa nih.. hehe
muka tahan gelak.. orang belakang redy je bergambar..
aku dengan shida, cuak pegang monopod takut jatuh iponggg..
ketara sangat muka terkejut aku.. ok, abaikan.. hehe..
testing testing.. hahah..
selfie nak berdua, sekali termasuk akmal kat belakang..
muka tak boleh senyum dah, sebab kepenatan..
kami nih pantang jumpa kamera.. hahah..


Dah Baca Jangan Lupa Komen Ye

2 comments:

arif zulkifli said...

si pemalu nk komen sikit ni ha..haha

::ziEzA:: said...

hahhaa.. silakan komen.. dialu-alukan ye.. hehe :D