::KATAKU::

kitA hAnyA iNsAn biAsA yAnG tAk mAmpU uNtuK puAskAn hAtI sEtiAp iNsAn LaiN..yAnG pEntinG kitA tAhU siApA diRi kitA SudAh mEmAdAi

::BILA HATI BERSATU::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, 26 January 2013

Perkongsian suatu Pengetahuan..

kadang2 hidup nih indah sangat kan? tapi kenapa ye kadang2 jadi tak indah? tak indah sebab kita yang merosakkan keindahan tuh.. dulu penah terfikir, kenapa di setiap kebahagiaan mesti ade kedukaan.. di setiap kesenangan pasti ade kesusahan.. di setiap hilai tawa asti ade tangisan yang hiba.. sebab Allah Maha Adil.. setiap benda dalam dunia berpasang-pasangan.. sebab tuh setiap benda ada pasangannya kan..
kalau hidup, jangan nak menyakitkan hati orang je tahunya.. cuba lah jaga hati orang sikit kan.. cuba kalau kita yang kena? ooOOo.. pasti sakit hati rasanya..apatah lagi bila kita tahu orang yang sama je yang menyakitkan hati tuh kan.. lagi lah sakit kan.. buat apa hidup kalau nak menyakitkan hati org je kn.. bkn nya kita dapat capai kebahagiaan buat selama-lamanya pun.. silap2 kan, kita dah plan baekkk punya sekali kita yang terkena.. haa, macam mana kan? hee..renung2 kan ye...
setiap orang yang lahir di dunia nih bukannya sempurna sangat awak.. jadi, untuk apa lah kita nak mara orang tuh sangat sebab kesilapan dan kesalahan kecik dia kan.. dah sempurna ke kita nih nak herdik orang sesuka hati? belum kan? sebab kita memang tak sempurna.. cuma akan hadir seorang insan untuk sempurnakan hidup kita.. yang tuh pasti akan tiba masanya nanti..percaya lah..so, jangan mengharapkan sesuatu yang sempurna untuk diri kita mahupun dari orang lain.. sebab benda tuh tak kan terjadi..kita hanya mampu melengkapi orang lain dan orang lain melengkapi kita untuk gapai kesempurnaan tuh.. betul x?
kita nih sebagai hamba Allah tak lari dari ujian.. pasti ade je ujian dan cabarannya kan.. kita akan diuji, tapi kita kena ingat..setiap ujian yang datang tuh pasti ada hikmahnya..dan setiap ujian tuh datang mengikut tahap kemampuan kita.. bukannya kita diuji di luar tahap kemampuan kita..kalau kita hamba yang kuat dan cekal, mungkin besar jugak dugaan dan cabaran yang kita dapat kan.. tapi kalau kita bukan yang kategori macam tuh, maka kita pun tidak lah diuji sehebat sebegitu kan..tepuk dada tanya iman..kita yang mana satu kan.?
tiada apa yang lebih penting daripada menggembirakan hati kedua ibu bapa kita.. bayangkan, kita lahir dan membesar lengkap dengan ibu bapa kita di sisi.. mcm mana rasanya ye bila kita di besarkan tanpa mereka.. tanpa kasih sayang, tanpa belaian manja, tanpa perhatian, tanpa segalanya macam orang lain.. mesti sakit rasanya..itu pun kita masih nak derhaka lagi dengan mereka.. penat lelah mereka yang membesarkan kita.. bukan senang nak didik kita jadi manusia yang berguna..biarlah mereka jadi yang pertama tahu tentang kita..itu lebih baik.. yang pertama bukan bermaksud yang menyakitkan hati.. tapi yang menggembirakan hati..
kalau hendak bersahabat, cari lah yang bole membawa ke arah kebaikan.. bukan semua orang dari fizikalnya melambangkan diri dia kan..setiap orang pasti ada lainnya..pasti ade daya tarikannya..sahabat yang baik tak kan bawa kita kepada kesesatan.. tapi dia yang selalu menemani kita dikala susah mahupun senang kan..dia yang akan menegur di setiap kesalahan dan kesilapan yang kita lakukan.. dia mungkin tak segembira mana yang kita fikirkan kalau kita tersesat.. sahabat sejati akan menegur kita.. bukan membiarkan kita terus berada dalam kesesatan..
* setiap perkara dalam dunia nih umpama cahaya yang sedikit yang menyinari hidup kita.. jika kita tersesat dalam gua yang gelap, pasti ada satu cahaya yang akan membawa kita keluar dari kegelapan itu.. cahaya itu kan menolong kita..kita boleh membalas kebaikan cahaya itu.. tapi kita juga boleh menghargainya dalam kehidupan kita..tapi bukan melupakannya semudah pemadam ataupun liquid paper.. kan? *

Dah Baca Jangan Lupa Komen Ye

1 comment:

Nour Adieb said...

nobody's perfect :)