::KATAKU::

kitA hAnyA iNsAn biAsA yAnG tAk mAmpU uNtuK puAskAn hAtI sEtiAp iNsAn LaiN..yAnG pEntinG kitA tAhU siApA diRi kitA SudAh mEmAdAi

::BILA HATI BERSATU::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 20 November 2014

KERANA SEMUANYA BERSEBAB


Di mana datangnya kekuatan?

Ke mana perginya semangat?

Kenapa lemah yang berkunjung tiba?

Benarlah kata orang, susah sebenarnya nak lalui hari-hari yang mendatang.. biarpun hari ini kita bahagia, belum tentu esok kebahagiaan itu kekal jadi milik kita.. sebab langit tak selalunya cerah.. tapi tak mustahil sang pelangi akan datang menyapa.. siapa tahu kan? Sebab hari esok tak ada siapa yang dapat mentafsir.. baik kah dia? Buruk kah dia? Kan?

Dan benar lah juga kata orang, hidup tanpa orang tua bukan lah sesuatu yang mudah.. sebab? Setiap benda yang kita lalui takkan pernah sama dengan orang lain.. saat orang lain hilang semangat, mak ayah dorang akan bagi peransang.. Kita yang tak ada nih? Al-Fatihah yang mampu menemani diri kita.. sayang kan siapa yang ada mak ayah, tapi tak hargai saat hidup mereka..

Kadang-kadang terfikir, kenapa diri selalu diuji? Kenapa diri selalu ada masalah? Orang yang tak tahu, senang lah cakap.. buat cerita sana sini.. jaja benda yang belum tentu betul ke tak.. cakap ikut sedap mulut.. asalkan hati dia puas.. sebab berjaya buat kita rasa sakit hati.. tapi, tanpa dia sedar.. kalau dia aniaya kita, bukan ke dia yang susah nanti.. sebab doa orang yang teraniaya ni makbul kan?

Susah sebenarnya nak redha dengan semua yang berlaku.. dan lagi susah nak ikhlaskan diri terima semua ujian.. cakap senang lah kan? Tapii.. kita tak pernah fikir.. “Allah tak uji hamba-Nya jika hamba-Nya tak mampu.. Allah sayang kita.. kita bertuah sebab kita dipilih untuk diuji..”

Bersabarlah jika hatimu dilukai..
bersabarlah jika kesabaranmu diuji..
bersabarlah jika semangatmu dibawa pergi..
bersabarlah jika kau dicaci benci..
bersabarlah jika kau tertunduk jatuh..
bersabarlah jika semua membencimu..
bersabarlah duhai hati..
walaupun sabar itu terlalu sukar dierti..

Andai roh terpisah dari jasad.. saat itu mungkin baru ada yang mengerti..

mengerti apa itu kepayahan..
mengerti apa itu kesengsaraan..
mengerti apa itu kesusahan..
mengerti apa itu kesabaran..
mengerti apa itu kasih sayang..
mengerti apa itu pengorbanan..
mengerti apa yang kau lalui..

hari ni kita senyum, gembiranya rasa.. hilai tawa kita didengari.. macam nak bagitahu satu dunia yang kita tengah bahagia.. umpama dunia nih ana yang punya lah! Kenapa? Sebab kita nak orang lain rasa kebahagiaan yang kita rasa ni jugak.. tapi kenapa bila kita sedih, bila kita berduka, bila kita ada masalah, hanya orang tertentu je yang kita bagitahu? Sebab tak semua orang aka nada dengan kita di masa susah senang kita.. masa senang kita memang ramai yang akan dengan kita.. bila kita susah, nak mengaku kenal kita pun tak nak.. tapi bila senang, tiba-tiba cakap dorang kenal kita.. lumrah hidup!!

Sayang itu terhad.. kasih itu limit.. rindu itu pengubat.. cinta itu sukar..

Dah Baca Jangan Lupa Komen Ye

No comments: